<- Precelki z makiemLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPRZEKŁADANIEC ->

PDF Drukuj

Profitrolki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4821 razy.


Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto ptysiowe:
200 g maki,
100 g masla,
5 jaj,
250 ml wody,
sol.
Sos czekoladowy:
100 g czekolady,
150 ml mleka,
2 zoltka,
1 lyzka masla,
1 lyzka cukru waniliowego.
Inne:
400 ml lodow waniliowych.

1. Przygotowac ciasto: zagotowac wode z maslem i szczypta soli. Na wrzacy plyn
wsypac przesiana make i szybko ucierac na malym ogniu. Gdy ciasto bedzie
gladkie, lsniace i zacznie odstawac od scianek garnka, zdjac z ognia i lekko
ostudzic. Wbijac po jednym jaju, przez caly czas ucierajac, az ciasto zupelnie ostygnie.
2. Ciasto przelozyc do szprycy. Wyciskac ptysie na lekko posmarowana blache, w
duzych odstepach. Ciasto mozna rowniez formowac lyzka.
3. Piec 15-20 min w ogrzanym piekarniku w temp. 180-200żC (przez pierwsze 10
min nie otwierac piekarnika).
4. Czekolade zetrzec na tarce i roztopic w garnku na parze. Dodac maslo, wymieszac. Mleko zagotowac, po czym wlac cienkim strumieniem do czekolady, stale
mieszajac. Zoltka utrzec z cukrem waniliowym. Czekolade z mlekiem wlewac powoli do zoltek, przez caly czas ucierajac.
5. Upieczone ptysie ostudzic, przekroic i do kazdego wlozyc kulke lodow.
6. Ulozyc na talerzykach, polac goracym sosem czekoladowym, od razu podawac.
- Do sosu mozna dolac kieliszek rumu lub koniaku, sos mozna zrobic na wodzie
lub na smietance zamiast na mleku. Do jaj mozna dodac wiecej cukru.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 14.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności