Ciasto:
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki tortowej
4 jajka
8 łyżek oleju
8 łyżek wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetkera
papier do pieczenia.
Krem:
1 krem do tortów o smaku toffi Dr. Oetkera
300 ml schłodzonego mleka
100 g masła.
Obłożenie:
2 opakowania herbatników Petit Beurre.
Polewa:
2 polewy lukrowe czekoladowe Dr. Oetkera
6 łyżeczek mleka.
Sposób przygotowania:
Źółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem
na sztywno. Cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym dodawać
ją stopniowo do masy. Następnie wlać olej i wodę,
mieszając całość mikserem na najniższych obrotach.
Formę prostokątną o wymiarach 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać.
Piec około 40 min.
Piekarnik elektryczny: temp. 175C (powinien być podgrzany)
Piekarnik gazowy: temp. 175C (nie powinien być podgrzany)
Do wysokiego naczynia wlać schłodzone mleko,
wsypać zawartość torebki, miksować krótko na najniższych obrotach, a następnie przez 2 minuty na najwyższych.
W osobnym naczyniu utrzeć miękkie masło na „puch”, następnie dodać je do przygotowanego kremu i razem zmiksować.
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połowę kremu rozsmarować na dolnej części ciasta i przykryć drugą
połową ciasta. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta.
Na kremie ułożyć herbatniki.
Polewy czekoladowe w proszku wsypać do miseczki,
dodać mleko, wymieszać na gładką masę.
Polewą posmarować herbatniki.
Ciasto wstawić do lodówki, zabezpieczając je folią
spożywczą przed wyschnięciem.