<- Racuchy z jabłkami 2Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaRAFAELLO KRZYSIA ->

PDF Drukuj

Racuszki chanukka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4215 razy.



30 szt. Czas przygotow. 35 min.
1 kg maki,
1 lyzeczka soli,
1 lyzeczka anyzku,
30 g proszku do pieczenia,
olej.

1. Rozpuscic proszek do pieczenia w szklance cieplej wody.
2. W glinianym naczyniu wymieszac wszystkie skladniki ze szklanka cieplej wody.
3. Dlugo zagniatac, tak by ciasto bylo bardzo lekkie i elastyczne. Przykryc
sciereczka i pozostawic do wyrosniecia (3-4 godz) w cieplym miejscu.
4. Posmarowac rece oliwa, formowac z ciasta niewielkie obwarzanki.
5. Smazyc pojedynczo w goracym oleju.
6. Podawac gorace posypane cukrem pudrem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 80.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności