<- Rozki budapesztanskieLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaRozki z jablkami ->

PDF Drukuj

Rozki orzechowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2939 razy.



Czas przygotow. 1 godz.
300 g orzechow wloskich,
150 g cukru,
1 bialko,
50 g maki.

1. Polowe orzechow zemlec, a druga posiekac. Bialko ubic z cukrem i wymieszac
ze zmielonymi orzechami. Dodac make, wymieszac, podgrzac na parze.
2. Mase ostudzic i formowac male rozki. Posypac je posiekanymi orzechami. Piec
w temp. 170żC na zloty kolor (ok. 20 min).
- Tak samo mozna zrobic rozki z orzechow laskowych lub migdalow. Upieczone i
ostudzone rozki mozna pokryc polewa czekoladowa.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności