<- Sernik węgierski 1Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaSERNIK WIEDEŃSKI ->

PDF Drukuj

Sernik wiedenski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 7312 razy.


Czas przygotow. 2,5 godz.
Ciasto:
150 g maki,
100 g masla,
50 g cukru,
1 zoltko,
sol.
Inne:
700 g sera,
12 jaj,
50 g masla,
200 g cukru pudru,
1 lyzka cukru waniliowego,
50 g smazonej skorki pomaranczowej,
50 g rodzynkow,
2 lyzki manny.

1. Maslo posiekac z maka, dodac cukier, zoltko, szczypte soli. Szybko zagniesc
ciasto, przykryc, wlozyc do lodowki na 30 min.
2. Ser zemlec i przetrzec przez sito. Utrzec w misce maslo. Nie przerywajac
ucierania, dodac kolejno zoltka, cukier puder i waniliowy oraz malymi porcjami ser. Bialka ubic na sztywna piane, dodac do masy razem z posiekana
skorka pomaranczowa, oplukanymi rodzynkami i kasza manna. Delikatnie wymieszac.
3. Tortownice wylozyc kruchym ciastem, podpiec 10 min w temp. 200-220żC.
4. Na podpieczony spod nalozyc mase serowa, rozprowadzic ja rowno. Piec w temp.
180żC ok. 1 godz. Gdy wierzch sernika zrumieni sie, przykryc folia aluminiowa.
5. Upieczony sernik ostudzic i chlodzic 4-6 godz. Przed podaniem pokroic na
porcje i posypac cukrem pudrem. Podawac z bita smietana.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 44.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
smaczne pozdrawiam dziekuje za przepis
Nadesłał(a): martyna gwizdala <martynka12.@> 2008-05-23 14:05:39


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności