<- Strucla drożdżowa z makiem (makowiec)Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaStrucla z dżemem ->

PDF Drukuj

Strucla makowa (makowiec)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3317 razy.


1 duza lub 2 male. Czas przygotow. 4 godz.
Ciasto:
500 g maki,
150 ml mleka,
30 g drozdzy,
100 g cukru,
4 lyzki masla,
1 jajo,
2 zoltka,
1 lyzka cukru waniliowego.
Nadzienie:
300 g maku,
2 jaja,
150 g cukru,
1 lyzka masla,
3 lyzki miodu,
wanilia,
skorka z 1 cytryny,
150 g rodzynkow,
50 g posiekanej smazonej skorki pomaranczowej.
Lukier:
200 g cukru,
1 lyzka goracej wody,
sok z 1 cytryny.
Inne:
1 bialko do posmarowania ciasta,
1 lyzka posiekanej kandyzowanej skorki pomaranczowej do posypania strucli,
tluszcz i maka do formy.

1. Drozdze rozetrzec z 1 lyzka cukru i cieplym mlekiem. Dodac 150 g maki, wymieszac, przykryc, odstawic rozczyn w cieple miejsce do wyrosniecia. Po 1
godz do rozczynu dodac zoltka utarte z pozostalym cukrem, reszta maki i jajo. Wyrobic ciasto, wlac stopione maslo, dodac cukier waniliowy, ponownie
wyrobic, odstawic do wyrosniecia.
2. Mak oplukac, zalac wrzatkiem, gotowac 10-15 min. Odcedzic, zemlec 3 razy,
wlozyc do garnka z roztopionym maslem, dodac miod, skorke pomaranczowa i cytrynowa, wanilie, oplukane rodzynki. Smazyc, mieszajac, 10-15 min. Zdjac z
ognia, ostudzic, wymieszac z zoltkami utartymi z cukrem oraz piana ubita z
bialek.
3. Ciasto cienko rozwalkowac (ok.5 mm), posmarowac bialkiem, pokryc gruba warstwa maku, pozostawiajac czyste brzegi szerokosci 1,5 cm. Zrolowac, wlozyc do
formy posmarowanej tluszczem i posypanej maka (mozna ja wczesniej owinac
dosc scisle papierem do pieczenia, ktorego konce zakrecic), odstawic do wyrosniecia. Piec ok. 1 godz w temp. 180-200żC.
4. Cukier utrzec z goraca woda i sokiem z cytryny. Ciepla strucle polukrowac i
posypac skorka pomaranczowa.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności