<- Tarte babyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTĘCZA ->

PDF Drukuj

Tarteletki teczowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2715 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
Ciasto:
300 g maki,
150 g masla,
3 zoltka,
100 g cukru pudru,
2 lyzki smietany.
Przybranie:
swieze owoce - do wyboru:
winogrona, brzoskwinie, morele, truskawki, jezyny, maliny, banany, kiwi, ananas, mandarynki, pomarancze,
6 lyzek marmolady morelowej,
6 lyzek wody.

1. Make przesiac, dodac maslo i starannie posiekac. Polaczyc z cukrem pudrem,
dodac zoltka, smietane i bardzo szybko zagniesc. Przykryc i odstawic w chlodne miejsce na 30 min.
2. Schlodzone ciasto rozwalkowac na cienki placek. Wylepic nim dno i scianki
malych foremek w ksztalcie babeczek. Piec ok. 10 min w nagrzanym do temp.
200żC piekarniku, na jasnozloty kolor.
3. Wyjac babeczki, lekko schlodzic i ostroznie wyjac z foremek. Dno kazdej z
nich posmarowac niewielka iloscia marmolady morelowej.
4. Na wierzchu ulozyc wybrane owoce - male w calosci, a duze podzielone na czesci - w roznych kompozycjach.
5. Na malym ogniu rozgrzac 4 lyzki marmolady morelowej, wymieszanej z woda i
gotowac na wolnym ogniu, poki sie nie zeszkli.
6. Syropem tym posmarowac cienko owoce ulozone w babeczkach.
7. Wystudzic i silnie oziebic, po czym podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 92.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności