<- Tort piramidalnyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTort pomaranczowy ->

PDF Drukuj

Tort pischingera

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4738 razy.


12 porcji. Czas przygotow. 45 min.
5 wafli tortowych.
Masa czekoladowo-orzechowa:
200 g czekolady,
200 g cukru pudru,
200 ml smietanki 30%,
200 g zmielonych orzechow wloskich,
1 lyzka wody,
1 lyzka masla.

1. Czekolade polamac na kawalki, skropic woda, rozgrzac na malym ogniu.
2. Do czekolady dodac cukier, smietanke i maslo. Rozetrzec na gladka mase, zagotowac.
3. Odlozyc 1/4 masy, a do pozostalej masy dodac zmielone orzechy, gotowac, az
nabierze konsystencji gestego miodu.
4. Gotowa masa smarowac wafle i ukladac jeden na drugim. Przycisnac obciazona
deseczka, odstawic w chlodne miejsce na 2-3 godz.
5. Odlozona mase podgrzac, oblac wierzch i boki tortu. Gdy polewa zastygnie,
pokroic tort na porcje bardzo ostrym nozem.
- Zamiast orzechow wloskich do masy mozna dodac zmielone migdaly bez skorki
lub orzechy laskowe.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności