<- Tort pischingeraLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTORT POMARAŃCZOWY ->

PDF Drukuj

Tort pomaranczowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3040 razy.


12 porcji. Czas przygotow. 2,5 godz.
280 g migdalow,
200 g cukru pudru,
5-6 jaj,
sok i skorka starta z 2 pomaranczy,
8 lyzek tartej bulki.
Lukier:
200 g cukru pudru,
sok z 1 pomaranczy.
Inne:
maslo i maka do tortownicy,
kandyzowane pomarancze do przybrania,
smazona skorka pomaranczowa do przybrania.

1. Zoltka utrzec z cukrem pudrem na jednolita mase. Migdaly sparzyc, zdjac
skorke, zetrzec w maszynce do mielenia migdalow.
2. Do zoltek dodawac porcjami migdaly, starta skorke pomaranczowa, tarta bulke,
sok pomaranczowy. Z bialek ubic sztywna piane, delikatnie polaczyc z masa
migdalowa.
3. Przelozyc mase do tortownicy posmarowanej maslem i posypanej maka. Piec 1
godz w temp. 180żC.
4. Przygotowac lukier: do cukru wlac 1 lyzke goracej wody i 3 lyzki soku pomaranczowego. Ucierac, az powstanie gladka biala masa. Oblac tort. Nim lukier
na torcie wyschnie, przybrac kandyzowanymi plasterkami pomaranczy i smazona
skorka pomaranczowa.
- Zamiast kandyzowanymi pomaranczami mozna przybrac zanurzonymi w lukrze plasterkami swiezych pomarancz bez skorki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności