<- Frykando cielęce w zrazikachLista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaGłówka cielęca ? la financiere? ->

PDF Drukuj

Gicz cieleca z kiszona kapusta

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1802 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 3 godz. 40 min.
3 gicze cielece (ok. 2 kg),
1 duza cebula,
1 listek laurowy,
kilka gozdzikow.
Kiszona kapusta:
1 kg kiszonej kapusty,
2 cebule,
175 g masla,
125 ml bialego wina.
Sos:
600 g kartofli,
75 g masla,
50-75 g ostrej musztardy,
200-300 ml smietany,
sol, pieprz, galka muszkatolowa.

1. Gicze umyc, wlozyc do garnka, zalac zimna woda. Woda powinna zakryc mieso.
Dodac 1 obrana cebule, gozdziki, lisc laurowy, sol i pieprz. Gotowac tak
dlugo, az mieso bedzie miekkie (ok. 2 godz). Po ugotowaniu gicze wyjac z wywaru, odstawic do ostygniecia. Zdjac skore, wyjac kosci. Mieso pokroic w
kawalki.
2. Obrac i oplukac 2 cebule. Pokroic w paski, udusic na 2 lyzkach masla. Dodac
kapuste, dusic razem 5 min. Wlac wino, dusic jeszcze 10 min. Zdjac z ognia,
dodac reszte masla, wymieszac.
3. Przygotowac sos kartoflany: obrac i oplukac kartofle. Pokroic w kostke, gotowac 20 min w osolonej wodzie. Odcedzic i odparowac. Gorace kartofle przetrzec, wymieszac z maslem, sola, pieprzem, galka i musztarda. Dodac smietane
i jeszcze raz wymieszac. Sos powinien byc gesty.
4. Kapuste przelozyc do duzej, plaskiej formy. Na kapuscie polozyc kawalki miesa, zalac sosem kartoflanym, wstawic do goracego piekarnika. Piec w temp.
250żC przez 25 min. Gicze podawac w naczyniu, w ktorym byly zapiekane.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności