<- Kotlety cielece panierowaneLista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaKotlety cielece w sosie duxelles ->

PDF Drukuj

Kotlety cielece po wegiersku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1821 razy.


Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 55 min.
8 kotletow cielecych z kostka,
250 g pieczarek,
150 g masla,
100 g koncentratu pomidorowego,
50 g maki,
8 plasterkow szynki,
8 plasterkow sera zoltego,
sol, pieprz, papryka.

1. Kotlety umyc, lekko rozbic tluczkiem, posolic, oproszyc maka i usmazyc na
masle z obu stron.
2. Grzyby oczyscic, umyc, pokroic na plasterki i podsmazyc na tym samym masle.
Tluszcz zostawic.
3. Na kazdy kotlet nalozyc grzyby, przykryc plasterkiem szynki i plasterkiem
sera.
4. Na tluszczu ze smazenia miesa lekko zrumienic pozostala make, dodac koncentrat pomidorowy, papryke, sol i pieprz. Dolac odrobine wody i gotowac sos
3 min.
5. Do zaroodpornego naczynia wlac gotowy sos, ulozyc kotlety i zapiekac w piekarniku 5-8 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 38.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności