<- Kotlety cielece po wegierskuLista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaKotlety cielęce ? la financiere? ->

PDF Drukuj

Kotlety cielece w sosie duxelles

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1657 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
600 g cieleciny,
2 lyzki masla,
1 lyzka maki,
100 ml smietany,
2 lyzki madery,
sol, pieprz.
Sosduxelles:
250 g pieczarek,
1 cebula,
1 szalotka,
1 lyzka masla,
szczypta galki muszkatolowej,
sol, pieprz.

1. Mieso oplukac i osuszyc. Podzielic na 4 rownej wielkosci kotlety.
2. Pieczarki obrac, umyc i jak najdrobniej posiekac. Cebule i szalotke obrac i
posiekac, wymieszac z grzybami, osolic, doprawic pieprzem i galka muszkatolowa, po czym smazyc na masle, na wolnym ogniu, az do calkowitego odparowania plynu, jaki puscily pieczarki, zdjac z ognia. Dodac smietane i madere,
wymieszac i trzymac na malym ogniu , mieszajac az do zgestnienia sosu.
3. Kotlety osolic, doprawic pieprzem, oproszyc maka i smazyc na rozgrzanym masle, po 3-4 min z kazdej strony. Gdy beda prawie gotowe, zalac sosem i trzymac na bardzo malym ogniu jeszcze 2-3 min, po czym podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności