<- Nerki cielece zapiekane w lisciach kapustyLista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaNerkówka cielęca pieczona ->

PDF Drukuj

Nerkowka pieczona

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1434 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz.
1,5 kg cieleciny z nerka (gorka lub forszlak),
70 g masla,
1 cebula,
200 ml bialego wina,
100 ml smietany,
sol, pieprz.

1. Mieso umyc, oproszyc sola i pieprzem. Zawinac wokol nerki, zwiazac sznurkiem. Osuszyc, ponownie posolic, zrumienic ze wszystkich stron na 2 lyzkach masla. Przelozyc do brytfanny, posmarowac 1 lyzka masla, wlozyc obrana,
drobno pokrojona cebule, zalac winem, wstawic do piekarnika. Piec 15 min w
temp. 250żC. Nastepnie zmniejszyc temp. do 200żC, przykryc folia aluminiowa.
Piec ok. 1 godz. W czasie pieczenia nie obracac miesa, tylko smarowac maslem
i polewac sosem z pieczenia. Gdy pieczen bedzie miekka, zdjac folie i piec
tak dlugo, az sie mieso ladnie przyrumieni.
2. Nerkowke wyjac z brytfanny a sos przelac do garnuszka, dodac smietane, doprawic pieprzem, zagotowac.
3. Mieso razem z nerka pokroic w plastry. Podawac z kladzionymi kluskami i sosem przelanym do sosjerki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności