<- Nadziewane kotlety cieleceLista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaNerkowka pieczona ->

PDF Drukuj

Nerki cielece zapiekane w lisciach kapusty

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1853 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz.
1 duza glowka wloskiej kapusty,
2 nerki cielece,
20 g masla,
sol, pieprz.
Farsz:
250 g cieleciny,
1 mala cebula,
2 kromki bulki bez skorki,
1 lyzka pokrojonej pietruszki,
1 lyzka masla,
4 lyzki smietany,
1 jajo,
sol, pieprz.
Sos:
2 male cebulki,
60 g masla,
200 ml bulionu (moze byc z kostki),
50 ml bialego wina,
3 lyzki musztardy,
4 lyzki bitej smietany,
1 peczek szczypiorku.

1. Kapuste oczyscic ze zwiedlych lisci, wyciac glab. Wybrac 12 ladnych lisci,
wlozyc do wrzacej, osolonej wody, trzymac przez 1 min. Przelozyc do zimnej
wody, ostudzic. Z lisci wyciac zgrubienia.
2. Przygotowac farsz: obrana cebule drobno posiekac, podsmazyc na masle, ostudzic. Cielecine zemlec w maszynce. Bulke pokroic w kostke i polac smietana.
Przelozyc do miseczki, dodac jajo, zielona pietruszke, sol, pieprz. Wymieszac.
3. Wykroic z nerek tluszcz. Nerki umyc, posypac sola, pieprzem. Podsmazyc na
masle ze wszystkich stron.
4. Ulozyc po 6 lisci - jeden na drugim. Na wierzchu rozsmarowac farsz. Na farszu polozyc po 1 nerce. Zrolowac, zawinac w folie posmarowana maslem. Wstawic do piekarnika, piec 45 min w temp. 200żC.
5. Przygotowac sos: obrane i posiekane cebulki podsmazyc na 1 lyzce masla. Dodac bulion, smietane. Gotowac 10 min bez przykrycia. Wymieszac z musztarda i
drobno posiekanym szczypiorkiem.
6. Rolady wyjac z pieca, pokroic na grube plastry, polac sosem. Podawac z kluseczkami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 92.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności