Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2080 razy.
Polrcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
4 kotlety cielece z koscia (ok. 250 g kazdy),
2 kromki bulki,
40 g masla,
40 g szalotek,
65 g szpinaku,
50 g watrobk cielecej,
75 g poledwicy cielecej,
2 lyzki porto,
3 lyzki smietanki kremowki,
2 lyzki oleju,
2 lyzki madery,
20 g dobrze schlodzonego masla,
maka,
galka muszkatalowa,
swiezo zmielony pieprz, sol.
1. Dlugie kosci kotletow oczyscic, w kotletach naciac kieszen, natrzec je od
wewnatrz i z zewnatrz sola i pieprzem.
2. Kromki bulki bez skory pokroic w drobna kostke, uprazyc na masle na zloto.
3. Drobno posiekana szalotke zeszklic na pozostalym masle. Zblanszzowany szpinak odcedzic i posiekac.
4. Watrobke i poledwice pokroic osobno w mala kostke. Watrobki zmiksowac razem
z porto i smietanka, dodac reszte skladnikow nadzienia, przyprawic sola,
pieprzem i galka muszkatolowa, dokladnie wymieszac.
5. Do kazdego kotleta wlozyc lyzke farszu, zaszyc. kotlety obtoczyc w mace. Zapiec z obu stron na oleju (ok. 5 min) i wstawic na ok. 15 min do ogrzanego
do temp. 200-225żC piekwarnika. Raz odwrocic. Kotlety wyjac i zostawic w
miejsce.
6. Tluszcz pozostaly po smazeniu kotletow splukac niewielka iloscia wody do malego garnka, dodac madere, pozostawic na malym ogniu. Zagescic sos dodawanymi porcjami schlodzonego masla.
7. Zdjac nici z kotletow, polozyc je na polmisku, polac sosem. Podawac z puree
z ziemniakow i bialym wytrawnym winem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 40.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach