Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1908 razy.
15 szt. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
Ciasto francuskie:
250 g maki,
250 g masla,
125 ml wody,
jaja do smarowania ciasta.
Nadzienie:
300 g mozdzku cielecego,
1 lyzka masla,
1 mala cebula,
1 lyzka smietany,
1 jajo,
2 lyzki octu,
sol, pieprz.
1. Przesiana make wymieszac z sola, wlac zimna wode, zagniesc ciasto. Uformowac
kule, wstawic do lodowki na 30 min. Rozwalkowac na kwadratowy placek, warstwa ciasta ma brzegach powinna byc 3 razy ciensza niz w srodku. Na srodku
placka ulozyc posiekane zimne maslo, brzegi placka zalozyc do wewnatrz jak
koperte, odstawic na 15 min do lodowki. Ochlodzone ciasto ulozyc na oproszonej maka stolnicy, rozwalkowac na prostokat, zlozyc go na troje, obrocic o
90ż, rozwalkowac ponownie do pierwotnych rozmiarow. Zlozyc znow na troje,
odstawic na 15 min do lodowki. Czynnosc powtorzyc 4 razy, po czym rozwalkowac ciasto na grubosc 4 mm.
2. Mozdzek namoczyc na 30 min w wodzie z octem, po czym usunac blony, posiekac.
Cebule obrac, posiekac, przesmazyc na rozgrzanym masle na jasnozloty kolor,
dodac mozdzek i smazyc jeszcze 5 min. Wbic jajo, dodac smietane, przyprawic
pieprzem i sola.
3. Z rozwalkowanego ciasta wyciac krazki foremka lub szklanka, 1/3 krazkow odlozyc, w reszcie wyciac kieliszkiem male koleczka. Sklejac bialkiem po 3
krazki w ten sposob, by spod stanowil krazek pelny, na nim 2 krazki z otworkiem. Powierzchnie posmarowac rozmaconym jajem, posmarowac takze male
krazki, wszystkie ulozyc na lekko oproszonej maka blasze, piec w ogrzanym
do temp. 220żC piekarniku, 20 min.
4. Po wyjeciu, otworki w "kubeczkach" wypelnic kopiasto goracym mozdzkiem,
przykryc malym krazkiem, od razu podawac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach