<- Sznycel cielęcy ministerskiLista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaSznycle cielęce po cesarsku ->

PDF Drukuj

Sznycle cielece ze smietana

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2156 razy.



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
400 g cieleciny z udzca,
30 g masla,
2 lyzki maki,
250 ml smietany,
3 lyzki soku cytrynowego,
3 filety anchois,
1 lyzeczka startej skorki cytrynowej,
1/2 lyzeczki estragonu,
sol, pieprz.

1. Mieso umyc, pokroic skosnie w poprzek wlokien na 4 sznycle. Rozbic lekko
tluczkiem, posypac sola, pieprzem i maka.
2. Na patelni rozgrzac maslo. Wlozyc sznycle, smazyc na srednim ogniu z kazdej
strony 3-4 min.
3. Sznycle przelozyc do garnka. Zalac smietana wymieszana z 1/2 lyzeczki maki.
Dodac sok cytrynowy i starta skorke z cytryny dokladnie umytej i sparzonej
wrzatkiem.
4. Dusic na malym ogniu pod przykryciem 20-25 min. Pod koniec pieczenia dodac
estragon i roztarte filety anchois. Doprawic sola i pieprzem.
5. Sznycle podawac z kladzionymi kluskami i zielona salata w sosie winegret.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 66.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności