<- Vol-au-vent z cielęcinyLista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaWatrobka cieleca w pomaranczach ->

PDF Drukuj

Watrobka cieleca "m szermel"

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1538 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 5,5 godz.
500 g watrobki cielecej,
1 peczek siekanej zielonej pietruszki,
kilka kiszonych oliwek,
1/2 kiszonej cytryny, pokrojonej w kostke (przepis w "ogolne"),
sok z 1 cytryny,
150 ml oliwy do smazenia.
Marynata (szermula):
1 lyzka slodkiej, mielonej papryki,
1 lyzeczka mielonego kminku,
1 maly peczek zielonej kolendry lub pietruszki,
2 lyzki octu winnego,
100 ml wody,
sol,
kilka kiszonych oliwek,
1/2 kiszonej cytryny do przybrania.

1. Kolendre posiekac i utluc z sola w mozdzierzu. Polaczyc z pozostalymi skladnikami marynaty i starannie wymieszac.
2. Watrobke oczyscic, obrac z blony, umyc, osuszyc i pokroic w plastry. Zalac
marynata i odstawic na 4 godz. Wyjac, osaczyc (marynate zachowac) i obtoczyc
w mace. Smazyc na wrzacej oliwie, z obu stron, na jasnozloty kolor. Zdjac z
patelni, osaczyc (tluszcz ze smazenia zachowac) i ostudzic.
3. Pozostala marynate wymieszac starannie z drobno posiekana pietruszka. Dodac
100 ml oliwy ze smazenia, 200 ml wody i sok z cytryny. Zagotowac, dodac
oliwki, pokrojona w kostke kiszona cytryne, a nastepnie watrobke. Gotowac
kilka minut. Zdjac z ognia zanim sos zacznie gestniec.
4. Wylozyc na polmisek, przybrac oliwkami, kiszona cytryna i podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 68.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności