<- Watrobka cieleca "m szermel"Lista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaWatrobki po libansku ->

PDF Drukuj

Watrobka cieleca w pomaranczach

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1965 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
600 g watrobki cielecej,
2 pomarancze,
500 ml mleka,
120 ml likieru pomaranczowego (Grand Marnier),
3 lyzki oliwy,
sol, pieprz.

1. Watrobki umyc, obrac z blon i zyl, wlozyc na 15 min do letniego mleka, osuszyc i pokroic na plastry grubosci ok. 1,5 cm.
2. Pomarancze obrac ze skorek, ostrym nozem wyciac z nich czastki miazszu (bez
wewnetrznych skorek i pestek). Z reszty wycisnac sok, zalac nim obrane
czastki pomaranczy i odstawic. Skorke z 1 pomaranczy zblanzerowac, pokroic
w cienkie paski.
3. Na mocno rozgrzanej oliwie zazlocic z obu stron plastry watrobki. Dodac pokrojona skorke pomaranczowa i zalac polowa likieru. Trzymac na ogniu 2 min.
Osolic, doprawic pieprzem, zdjac z patelni. Trzymac w cieple.
4. Do pozostalego na patelni sosu dodac czastki pomaranczy wraz z sokiem i dobrze wymieszac. Doprowadzic sos do wrzenia i polac nim usmazona watrobke.
Przybrac czastkami pomaranczy, polac reszta likieru, zapalic i podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 84.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności