<- Fondue czekoladowe 2Lista potraw z grupy: DeserGalareta cytrynowa ->

PDF Drukuj

Frytki bananowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2104 razy.



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
6 bananow,
1 szklanka soku z cytryny,
1/2 szklanki cukru pudru,
olej do glebokiego smazenia.

1. Do przepisu nalezy wybrac banany dojrzale lecz nie przejrzale, do frytek
najbardziej nadaja sie banany krotkie tzw. jablkowe.
2. Banany obrac i pokroic wzdluz na cieniutkie platki.
3. Zalac je sokiem cytrynowym i moczyc przez 15 min., oplukac i osuszyc na
sciereczce.
4. W glebokim rondlu rozgrzac olej do wysokiej temperatury, wkladac partiami
banany i smazyc je az stana sie ciemnozlote i chrupkie.
5. Osuszyc z tluszczu na papierowym reczniku.
6. Oproszyc cukrem pudrem. Podawac gorace lub zimne.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 82.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności