<- Krem na winieLista potraw z grupy: DeserKrem orzechowy ->

PDF Drukuj

Krem natillas

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4549 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
1,5 l mleka,
6 zoltek,
6 czubatych lyzek cukru,
1 cytryna,
1 lyzka maki kukurydzianej,
1 lyzeczka cynamonu,
szczypta soli.

1. W duzej misce utrzec zoltka z 2 lyzkami cukru i maka kukurydziana. Bialka
zachowac i wstawic do lodowki. Z cytryny sciac jak najciensza warstwe skorki
i drobno posiekac.
2. W garnku zagotowac mleko z 4 lyzkami cukru i skorka cytrynowa. Gorace mleko
powoli wlewac do ubitych zoltek. Szybko i bez przerwy mieszac w jednym kierunku.
3. Dobrze wymieszana mase przelac do garnka i postawic na bardzo malym ogniu.
Mieszac bez przerwy drewniana lyzka w tym samym kierunku. Gdy na powierzchni
pojawi sie piana przyspieszyc mieszanie. Po zniknieciu piany krem jest juz
gotowy.
4. Wylac krem na duzy talerz lub rozlac do malych miseczek. Wstawic do lodowki
na 3-4 godz.
5. Przed samym podaniem ubic piane z bialek ze szczypta soli. Do ubitej piany
dodac 1 lyzeczke cukru i jeszcze chwile ubijac. Krem przybrac piana i posypac cynamonem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 92.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności