<- Krem natillasLista potraw z grupy: DeserKrem owocowy ->

PDF Drukuj

Krem orzechowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1951 razy.


2 i 1/2 szklanki mleka,
2 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
2 łyżeczki mąki,
2 jaja,
10 dag łuskanych orzechów włoskich,
bakalie do dekoracji (np. rodzynki)

Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Rozmieszać mąkę z 2-3 łyżkami zimnej wody i wlać mieszając do wrzącego mleka, zagotować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z gorącą masa, odstawić do ostudzenia. Orzechy drobno posiekać lub zemleć, wymieszać z żółtkami i cukrem do smaku. Nakładać do szklanek, dopełnić oziębionym kremem. Wstawić do lodówki na 1 godz. w celu oziębienia. Przed podaniem udekorować połówkami orzechów i bakaliami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności