<- Morele po włosku amarettiLista potraw z grupy: DeserMrożona babka z twarożkiem ->

PDF Drukuj

Morelowy tort nalesnikowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1915 razy.


6 porcji. Czas przygotow. 1 godz. 35 min.
Ciasto:
200 g maki,
2 jaja,
1 zoltko,
1 lyzka roztopionego masla,
250 ml mleka,
250 ml wody mineralnej,
1 lyzka cukru, sol,
sklarowane maslo do smazenia,
100 g konfitury morelowej,
4 lyzki soku cytrynowego.
Krem:
3 zoltka,
50 g cukru,
70 g masla,
3 bialka,
50 g cukru,
czeresnie koktajlowe do przybrania,
skprka cytrynowa pokrojona w paseczki.

1. Jaja i zoltko ubic lekko trzepaczka, dodac mleko zmieszane z woda, make, maslo, cukier i odrobine soli. Wymieszac na jednolite, plynne ciasto, odstawic na 1 godz. Przed smazeniem ciasto wymieszac.
2. Dobrze rozgrzac patelnie wielkosci formy tortowej. Smarowac lekko maslem,
usmazyc 8 grubych nalesnikow.
3. Przygotowac krem: zoltka ubic z cukrem na puszysta, biala mase. Naczynie z
ubitymi zoltkami umiescic nad garnkiem z wrzaca woda. Dodac maslo pokrojone
na male kawalki, ubijac tak dlugo, az powstanie jednolita masa kremowa.
4. Konfiture morelowa wymieszac z sokiem cytrynowym. W tortownicy wysmarowanej
maslem polozyc 1 nalesnik, posmarowac konfitura. Przykryc drugim nalesnikiem
i nalozyc krem. Tak ukladac i smarowac nalesniki na przemian. Ostatni nalesnik przykryc piana ubita z 3 bialek i cukru. Przybrac czeresniami i skorka
cytrynowa, sparzona i pokrojona w paseczki. Wstawic do goracego piekarnika
na 3-5 min. Przed podaniem pokroic na porcje, tak jak tort.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 92.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności