<- Nalesniki a la gundelLista potraw z grupy: DeserNalesniki suzette ->

PDF Drukuj

Nalesniki mylene

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2191 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
200 g maki,
250 ml wody,
250 ml piwa,
2 jaja,
2 lyzki oliwy,
skorka z 1 cytryny pokrojona w cieniutkie paseczki,
sol,
maslo do smazenia.
Sos:
200 g cukru,
1 lyzka masla,
sok z 2 pomaranczy,
sok z 1 cytryny,
50 ml koniaku.
Nadzienie:
3 gruszki,
300 ml syropu waniliowego (przepis "plonace sliwki" w "desery",
100 g migdalow,
50 ml sliwowicy.

1. Z podanych skladnikow sporzadzic ciasto nalesnikowe. Odstawic na 1 godz w
temp. pokojowej.
2. Na 20 min przed smazeniem nalesnikow roztopic na bardzo malym ogniu maslo z
cukrem. Dodac sok z cytrusow i koniak. Gotowac na malym ogniu, ciagle mieszajac, az do zgestnienia sosu. Zostawic na bardzo malym ogniu.
3. Gruszki obrac, pokroic w cwiartki, oczyscic z gniazd nasiennych, nastepnie
pokroic w cienkie paski. Zanurzac je na kilka minut we wrzacym syropie, wyjac i osaczyc.
4. Migdaly sparzyc wrzatkiem, obrac, pokroic w paski i prazyc 10 min w nagrzanym do temp. 250żC piekarniku, kilkakrotnie w tym czasie je mieszajac.
5. Na niewielkiej ilosci masla usmazyc 12 nalesnikow. Nalozyc na nie paseczki
gruszek, zlozyc na czworo i umiescic na patelni z goracym sosem. Podgrzewac
2 min, po czym polac sliwowica i zapalic, delikatnie potrzasajac patelnia.
Ulozyc na talerzykach, posypac prazonymi migdalami i podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności