<- Nadziewane figiLista potraw z grupy: DeserNalesniki mylene ->

PDF Drukuj

Nalesniki a la gundel

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2889 razy.


12 nalesnikow. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
Ciasto:
240 g maki,
2 zoltka,
sol, cukier,
200 ml mleka,
200 ml wody sodowej,
100 g smalcu do smazenia.
Nadzienie:
180 g posiekanych orzechow wloskich,
150 ml rumu,
3 lyzki rodzynkow,
120 g cukru,
100 ml grstej smietany,
2 lyzki smazonej skorki pomaranczowej,
1/2 lyzeczki cynamonu.
Sos czekoladowy:
250 ml mleka,
100 g czekolady,
1/2 laski wanilii,
100 g cukru,
3 zoltka,
2 lyzki maki,
50 g kakao,
150 ml gestej smietany,
50 ml rumu.

1. Moczyc rodzynki i skorke pomaranczowa 24 godz. w rumie (ok. 70 ml).
2. Zoltka rozbic trzepaczka dodajac po trochu make, mleko i wode sodowa. Dodac
odrobine soli i cukru. Odstawic na 30 min. Usmazyc 12 cienkich nalesnikow.
3. Przygotowac nadzienie: zagotowac smietane, dodac cynamon, cukier, orzechy,
odsaczone rodzynki i skorke pomaranczowa. Gotowac az zrobi sie rodzaj pasty.
(Jesli potrzeba, dodac troche mleka.) Nadzienie ostudzic i dodac pozostaly
rum.
4. Przygotowac sos: zoltka utrzec z cukrem. Smietane ubic. Zagotowac 200 ml
mleka z wanilia. Czekolade roztopic na patelni, dodac kakao i wymieszac z
maka rozpuszczona w 50 ml zimnego mleka. Powoli wlewac do goracego mleka.
Podgrzewac, az sos zgestnieje, ale nie gotowac. Zdjac z ognia, dodac utarte
z cukrem zoltka i rum. Gdy ostygnie, delikatnie wymieszac z ubita smietana.
5. Gotowe nalesniki smarowac masa i zwijac w rulon. Przed samym podaniem obsmazyc z obu stron i polac sosem czekoladowym.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 80.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności