<- Ogólne uwagi o kremachLista potraw z grupy: DeserOrzechy w cukrze ->

PDF Drukuj

Orientalna salatka owocowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1528 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
3 kiwi,
1 mango,
2 banany,
1 grejpfrut czerwony,
100 g winogron bezpestkowych,
4 plastry ananasa z puszki,
1 puszka mandarynek,
1 puszka litchis (owoc z Chin i Indii),
10 czeresni bez pestek,
1 lyzka soku cytrynowego,
sok z 2 pomarancz,
1 kawalek imbiru kandyzowanego,
75 ml ginu,
kilka galazek swiezej miety.

1. Swieze owoce starannie umyc. Kiwi i mango obrac, pokroic na kawalki. Grejpfruta obrac, wyciac czastki. Banany obrac, pokroic na plasterki, skropic
sokiem cytrynowym, by nie sciemnialy.
2. Plastry ananasa pokroic na 6 kawalkow. Mandarynki i litchis osaczyc na sicie
z syropu. Imbir drobno posiekac. Z pomaranczy wycisnac sok.
3. Wszystkie pokrojone owoce wlozyc do duzej miski, dodac owoce z syropu, winogrona, czeresnie, posiekany imbir i sok z pomarancz. Wymieszac, zalac ginem.
Wstawic do lodowki na 2-3 godz.
4. Przed podaniem przelozyc do salaterki lub pucharkow. Przybrac listkami miety. Salatke mozna podawac z bezami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 92.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności