<- Owoce flambirowaneLista potraw z grupy: DeserOwoce w galarecie ->

PDF Drukuj

Owoce lodowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1426 razy.



Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 3 godz. 20 min.
2 brzoskwinie,
8 sliwek,
1 gruszka,
150 g jezyn,
150 g malin,
sok z 1/2 cytryny,
50 ml koniaku lub sliwowicy,
2 lyzki cukru pudru.

1. Maliny i jerzyny oplukac pod biezaca woda, osuszyc na sicie. Brzoskwinie
umyc, osuszyc, przekroic wzdluz na pol i wypestkowac. Sliwki umyc, osuszyc,
przekroic na pol, wypestkowac. Gruszki umyc, obrac, pokroic wzdluz na 6
czesci i usunac z nich gniazda nasienne.
2. Owoce ulozyc na talerzu, skropic sokiem cytrynowym, nastepnie koniakiem lub
wybrana wodka owocowa. Posypac cukrem puderm i wstawic na 3 godz do lodowki.
3. Podawac zimne, z biszkoptami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 66.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności