<- Suflet cytrynowyLista potraw z grupy: DeserSUFLET CZEKOLADOWY ->

PDF Drukuj

Suflet czekoladowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2108 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
80 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej),
4 jaja,
1 bialko,
80 g cukru,
30 g maki,
2 lyzki mleka,
1 lyzka masla do wysmarowania formy,
cukier puder do posypania sufletu.

1. Czekolade utrzec lub posiekac. Na patelnie wlac 2 lyzki mleka. Wsypac czekolade i na malym ogniu podgrzewac tak dlugo, az sie zacznie rozpuszczac.
2. Utrzec puszysta mase z 4 zoltek i 40 g cukru. Dodac make, wymieszac.
3. Bialka ubic na sztywna piane z 40 g cukru i szczypta soli.
4. Do czekolady dodac utarte zoltka z maka, delikatnie polaczyc z ubita piana.
5. Nagrzac piekarnik do temp. 190żC. Forme sufletowa wysmarowac maslem, wysypac w srodku cukrem pudrem.
6. Do formy wlac mase. Wstawic do piekarnika, piec 25 min. Po wyjeciu posypac
cukrem pudrem i od razu podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 68.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności