<- Suflet ptysiowyLista potraw z grupy: DeserSuflet twarogowo-owocowy ->

PDF Drukuj

Suflet truskawkowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1490 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
250 g truskawek,
125-175 g cukru,
5 bialek,
25 ml wisniowki,
1 lyzka masla,
1 lyzka cukru pudru do posypania sufletu.

1. Truskawki umyc, usunac szypulki, osuszyc. Zmiksowac, przetrzec przez sito.
Kilka truskawek z szypulkami i listkami odlozyc do przybrania.
2. Do przetartej masy dodac 60-125 g cukru, zaleznie czy truskawki sa kwasne
czy slodkie. Do truskawek szklarniowych dodac wisniowke, gdyz sa mniej aromatyczne.
3. Forme sufletowa wysmarowac maslem, wysypac w srodku cukrem. Zamiast 1 duzej
formy mozna uzyc kilku malych foremek.
4. Ubic piane z bialek. Dodac 60 g cukru, ubijac tak dlugo, az piana bedzie zupelnie sztywna. Ogrzac piekarnik do temp. 200żC.
5. Do przetartych truskawek dodawac malymi porcjami ubita piane. Delikatnie wymieszac, przelozyc do formy. Wypelnic forme tylko do 2/3 objetosci, gdyz
suflet w piecu rosnie.
6. Suflet w duzej formie piec 25-30 min, w malych foremkach 12-15 min. Po wyjeciu z pieca posypac cukrem pudrem, podawac od razu z przecierem truskawkowym.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności