<- Suflet truskawkowyLista potraw z grupy: DeserSuflet waniliowy ->

PDF Drukuj

Suflet twarogowo-owocowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1693 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
20 g masla,
250 g agrestu,
250 g czerwonych porzeczek,
150 g cukru,
3 jaja,
1 kg twarogu,
4 lyzki grysiku,
1 cytryna,
1 czubata lyzka proszku do pieczenia.

1. Owoce oczyscic, umyc i osuszyc. Wlozyc na dno formy do zapiekania wysmarowanej tluszczem i zasypac 50 g cukru.
2. Reszte cukru utrzec z zoltkami na puszysta mase. Dodac twarog, grysik i
skorke otarta z cytryny. Ostroznie wymieszac. Dodac sok z polowy cytryny i
proszek do pieczenia.
3. Bialka ubic na piane, delikatnie wymieszac z masa serowo-zoltkowa.
4. Mase wylozyc na owoce. Piec 1 godz. w temp. 190żC.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności