<- Taca ze swiezymi owocamiLista potraw z grupy: DeserTARTE JABŁKA ->

PDF Drukuj

Talerz owocow

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2031 razy.



Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 2 godz. 40 min.
1/4 arbuza,
1/2 ananasa,
1 papaja,
1 owoc mango,
2-3 banany,
do przybrania cytryna, wiorki kokosowe, listki miety, kwiaty.

1. Owoce umyc, wytrzec do sucha sciereczka i chlodzic w lodowce przez 2 godz.
2. Obrac ze skory, pokroic na plastry 1,5 cm grubosci. Wyciac trojkaty lub
"lezki" i ulozyc rzedami na dekoracyjnym talerzu. Po rzedzie papai ulozyc
plasterki lub cwiartki cytryny do skropienia jej przed jedzeniem.
3. Talerz udekorowac wiorkami kokosa, listkami miety, calymi owocami zielonej
cytryny i kwiatami.
- Podobne talerze mozna przygotowac uzywajac innych owocow np. melona, kiwi,
gruszek. Zawsze powinny one byc zroznicowane kolorystycznie, ochlodzone,
obrane i pokrajane w dekoracyjne formy, ulozone rzedami i bogato przybrane
innymi calymi owocami i swiezymi kwiatami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności