Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2414 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.
750 ml czerwonego wytrawnego wina,
150 ml koniaku,
100 g cukru pudru,
1 cytryna,
8 gozdzikow,
2 laski z kory cynamonu.
1. Cytryne wymyc, osuszyc i naszpikowac gozdzikami.
2. Do garnka wlozyc laski cynamonu, naszpikowana gozdzikami cytryne, wsypac cukier i wlac wino. Garnek postawic na malym ogniu i podgrzewac mieszajac od
czasu do czasu, pilnowac by wino nie zagotowalo sie. Gdy bedzie gorace wlac koniak, zamieszac i zdjac z ognia.
3. Przelac do duzego zaroodpornego naczynia, odcedzajac dodatki aromatyczne.
Naczynie postawic na stole na podgrzewaczu utrzymujacym cieplo. Rozlewac
lyzka wazowa do szklanek z uchem. Sporzywac gorace.
4. Podawac miedzy posilkami po poludniu.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 19 "Koktajle", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach