<- GloggLista potraw z grupy: Drinki (alkoholowe)Godfather (przepis w j.angielskim) ->

PDF Drukuj

Gluhwein (grzane wino)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1855 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.
750 ml czerwonego wytrawnego wina,
150 ml koniaku,
100 g cukru pudru,
1 cytryna,
8 gozdzikow,
2 laski z kory cynamonu.

1. Cytryne wymyc, osuszyc i naszpikowac gozdzikami.
2. Do garnka wlozyc laski cynamonu, naszpikowana gozdzikami cytryne, wsypac cukier i wlac wino. Garnek postawic na malym ogniu i podgrzewac mieszajac od
czasu do czasu, pilnowac by wino nie zagotowalo sie. Gdy bedzie gorace wlac koniak, zamieszac i zdjac z ognia.
3. Przelac do duzego zaroodpornego naczynia, odcedzajac dodatki aromatyczne.
Naczynie postawic na stole na podgrzewaczu utrzymujacym cieplo. Rozlewac
lyzka wazowa do szklanek z uchem. Sporzywac gorace.
4. Podawac miedzy posilkami po poludniu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 19 "Koktajle", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności