Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2222 razy.
to odmiana grzanego wina zazwyczaj wzmocniona silniejszym alkoholem.
Oto przepis wg. pani Gunilli Morstedt:
10 g. calych ziaren kardamonu
10 g. calych gozdzikow
25 g. cynamonu w kawalkach
1 l. wodki
Zalac korzenie wodka zostawic na 3 dni. Odcedzic. zmieszac z:
1 butelka zwyklego czerwonego wytrawnego wina
1/2 l. tanszego portweinu
Dodac:
syrop z 1/4 kg. cukru
kubka wody
0.1 l brandy
sok z 1/2 cytryny
Zagrzac.
Do malych szklaneczek wrzucic po kilka rodzynek i migdalow. Nalac.
Podawac w okresie gwiazdki, jak temperatura spadnie ponizej -20 stopni. Glogg ma rozne warianty, tak tansze jak i bardziej wyszukane, slabsze i mocniejsze. Mozna dodac imbiru. Mozna nie dodawac syropu, ale zagrzany zapalic i przelewac przez kostki cukru ulozone na drucianej kratce. Smacznego.
From: WLOS@PLEARN.EDU.PL (Wladyslaw Los) ,`"QnoVale Nadesłał(a): 2024-07-03 20:41:48