<- FLACZKI Z DROBIULista potraw z grupy: Mięso: DróbGalantynka z kaczki ->

PDF Drukuj

Galantynka z indyka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3572 razy.


Porcja dla 10 osob. Czas przygotow. 6 godz.
1 indyk (ok. 4 kg),
200 g beszamelu,
20 g zelatyny,
250 ml malagi,
3 l wywaru miesnego.
Farsz:
500 g cieleciny,
300 g watrobki cielecej,
200 g boczku,
1 bulka,
mleko do namoczenia bulki,
50 g orzeszkow pistacjowych,
50 g suszonych borowikow,
1 peczek zielonej pietruszki,
3 jaja,
sol, pieprz.

1. Indyka rozkroic wzdluz grzbietu, wyjac kosci. Skrzydla odciac, otwory zaszyc. Skrzydla i korpus ugotowac w wywarze. Wywar przecedzic. Borowiki umyc,
namoczyc, ugotowac w tej samej wodzie. Ugotowane pokroic w kostke. Wywar z
borowikow dolac do przecedzonego wywaru.
2. Zrobic farsz: bulke namoczyc w mleku, odcisnac. Orzeszki posiekac. Jajo ugotowac, pokroic w kostke. Pietruszke oplukac, drobno pokroic. Bulke zemlec
razem z cielecina, watrobka, boczkiem. Wymieszac z borowikami, jajami, orzeszkami i zielona pietruszka. Dodac sol i pieprz.
3. Zrobic galantynke: rozkrojonego indyka rozlozyc, obciac brzegi tak, by pozostal prostokat. Napelnic go farszem, zwinac w rulon, zawinac w plotno, mocno zwiazac gruba bawelniana nitka.
4. Zagotowac wywar, wlozyc galantynke, gotowac ok. 1 godz. Po ugotowaniu pozostawic ja w wywarze na 1 godz. Nastepnie wyjac, przycisnac deseczka, obciazyc
ciezarkiem, odstawic do ostygniecia.
5. Wywar odparowac do 1/5 objetosci. Wlac malage, zagotowac. W wywarze rozpuscic zelatyne, namoczona w 2 lyzkach zimnej wody, odstawic, by galaretka ostygla.
6. Wymieszac beszamel z 4/5 ostudzonej, ale jeszcze plynnej galarety i kilkakrotnie pokryc galantynke. Gdy beszamel stezeje, polac galantynke pozostala
plynna galareta, wstawic do lodowki na 3 godz.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 25 "Zimny bufet", strona 66.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności