50 dag mięsa z nóżek i grzbietu kurczaka
40 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka seler)
cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy lub oleju
majeranek,
imbir
ziele angielskie
goździki
sól
pieprz
4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki
ostra sproszkowana papryka
Mięso oddzielić od kości, umyć, pokrajać w paski tak jak flaki. Patelnię pokrytą masą typu teflon posmarować oliwą lub olejem, rozgrzać, włożyć przygotowane mięso, lekko obrumienić, dodać drobno posiekany czosnek, posolić, skropić wodą. Dusić na małym ogniu. Warzywa umyć, oczyścić, pokrajać w makaronik lub rozdrobnić w paski na specjalnej szatkownicy, posolić, dodać do duszącego się mięsa. Dusić w miarę potrzeby lekko podlewając wrzącą wodą. Pod koniec duszenia dodać przyprawy. Sprawdzić smak potrawy i ewentualnie dodać nieco imbiru, papryki czy majeranku. Wyłożyć na salaterkę, posypać pietruszką. Podawać z pieczywem.