<- Ges nadziewana kartoflamiLista potraw z grupy: Mięso: DróbGes pieczona ->

PDF Drukuj

Ges nadziewana w ciescie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2629 razy.


15-18 porcji. Czas przygotow. 9,5 godz.
Ciasto polkruche:
500 g maki,
250 g masla,
7 lyzek wody,
20 g soli,
jajo do smarowania ciasta,
20 gozdzikow do dekoracji.
Nadzienie:
1 ges,
1 kurczak,
1 ozor wolowy,
100 g masla,
4 lyzki koniaku,
sol, pieprz, galka muszkatolowa,
cukier, ocet winny.

1. Ozor natrzec sola, cukrem, pieprzem. Zalac przegotowana woda, pol na pol z
octem winnym. Odstawic na 24 godz do lodowki.
2. Peklowany ozor oplukac, zalac goraca woda, gotowac na malym ogniu ok.6 godz,
po ugotowaniu sciagnac skore i przykroic. Ges i kurczaka sprawic, wyluzowac
kosci. Odciac szyje tuz przy korpusie, odciac skrzydelka i nozki. Malym ostrym nozem obkroic w srodku drobiu miesnie trzymajace kosci i kregoslup. Caly szkielet kostny wyjac dolnym otworem tuszki. Tuszki oplukac, natrzec sola, pieprzem, utarta galka, polac stopionym maslem i koniakiem. Wstawic do
lodowki.
3. Make przesiac. Dodac maslo, sol, posiekac nozem, mieszajac jednoczesnie z
maka. Dodac zimna wode i szybko zagniesc ciasto. Uformowac kule, wstawic na
30 min do lodowki. Nastepnie ciasto rozwalkowac.
4. W tuszke gesi wlozyc kurczaka, a w kurczaka ozor, calosc mocno scisnac, owinac ciastem, starannie zlepic zlacza. Z resztek ciasta wyciac paski, ulozyc
w kratke, naszpikowac gozdzikami. Wyciac okragly otwor w srodku, wstawic metalowy kominek dla ujscia pary, oraz kilka otworow nisko z boku dla ujscia
sokow miesnych. Calosc posmarowac rozmaconym jajem, wstawic do ogrzanego do
temp. 250żC piekarnika na 15 min, po czym zmniejszyc temp. do 170żC, piec
jeszcze ok. 3 godz, okrywajac folia, jesli ciasto zbyt szybko zacznie ciemniec. Podawac na goraco lub na zimno.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności