<- Gałki BeataLista potraw z grupy: Mięso: DróbGes nadziewana w ciescie ->

PDF Drukuj

Ges nadziewana kartoflami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2687 razy.


Porcja dla 8-10 osob. Czas przygotow. 3 godz.
1 ges (ok. 4 kg),
sol,pieprz,
maslo lub smalec do posmarowania formy.
Farsz:
500 g obranych kartofli,
1 l rosolu,
1 lyzka masla,
1 lyzka drobno utartego majeranku,
1 lyzka przesianej tartej bulki,
sol, pieprz.

1. Sprawiona ges umyc, osuszyc. Odciac skrzydelka, nozki i szyje. Natrzec z
zewnatrz i wewnatrz sola i pieprzem. Odstawic w chlodne miejsce.
2. Kartofle obrac, oplukac. Zalac wrzacym rosolem, gotowac do miekkosci ok. 20
min. Odcedzic, rosol zachowac. Do kartofli dodac lyzke masla, zdjeta z rosolu warstewke tluszczu, majeranek, tarta bulke, pieprz i ewentualnie sol do
smaku. Wymieszxac i utluc.
3. Ges nadziac farszem, wypelniajac nim wnetrze brzucha i podgardle. Farsz ucisnac, wyrownac, zaszyc otwory bawelniana nitka, przelozyc ptaka do wysmarowanej maslem formy, skropic woda, piec ok. 2 godz w piekarniku nagrzanym do
temp. 175żC. W czasie pieczenia polewac wytopionym z gesi tluszczem.
4. Upieczona ges podzielic na czesci, przelozyc na polmisek ulozona w calosci,
polac sosem. Reszte sosu podac w sosjerce. Ges podawac z czerwona kapusta
lub salata.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 31 "Drób", strona 82.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności