<- Indyk z ananasami (danie jednogarnkowe)Lista potraw z grupy: Mięso: Dróbindyk z pomarańczami na grilla ->

PDF Drukuj

Indyk z kapusta

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2750 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
4 piersi indyka wagi ok. 180 g kazda,
8 cienkich plastrow chudego bekonu,
250 g zielonych winogron,
750 g kiszonej kapusty,
1 cebula,
2 ziarna jalowca,
1 lisc laurowy,
3 lyzki bialego wina,
30 g smalcu,
100 g luskanych orzechow wloskich,
sol, pieprz.

1. Mieso lekko posolic, oproszyc pieprzem. Kazdy kawalek obwinac 2 plastrami
boczku.
2. Winogrona przepolowic i wypestkowac. Kapuste wymieszac z drobno pokrojona
cebula, dodac jalowiec, lisc laurowy, sol i pieprz do smaku.
3. Kapuste wylozyc na folie do pieczenia, polac winem i wylozyc na nia kawaleczki smalcu. Na wierzch polozyc indyka owinietego boczkiem, oblozyc winogronami i orzechami. Folie szczelnie zamknac.
4. Wlozyc do ogrzanego do temp. 200żC pieca. Piec 60 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 56.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności