Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 5438 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
2 piersi z kury lub kurczaka,
1 lyzka masla,
1 mala czerstwa bulka,
2 lyzki tartej bulki,
3 jaja,
sol, pieprz,
sklarowane maslo do smazenia.
1. Piersi kurze oczyscic z blon i wyzylowac. Mieso umyc, osuszyc. Bulke namoczyc w mleku. Rozdzielic 2 zoltka od bialek.
2. Zemlec w maszynce filety z kury. Wymieszac w misce maslo, zoltka, bulke i
utrzec wszystkie skladniki na jednolita mase. Bialka ubic na sztywna piane
i dodac do masy.
3. Formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego. Kotleciki panierowac w rozbeltanym jaju i w tartej bulce.
4. Rozgrzac maslo na patelni i smazyc kotleciki na srednim ogniu do zrumienienia, po ok. 5 min z kazdej strony. Pod koniec przykryc i potrzymac jeszcze
na malym ogniu 3-4 min lub wstawic do nagrzanego piekarnika na 10 min.
- Warianty:
- Do masy dodac troche przesmazonych i pokrojonych drobno pieczarek. Mozna
tez dodac lyzke puree z kartofli.
- Wymieszac zmielone piersi indyka (lub kury) z zoltkami utartymi z lyzka
masla, dodac kilka przesmazonych pieczarek, imbir i uformowane male owalne kotleciki. Umoczyc kazdy w roztopionym masle (2 lyzki), ulozyc w zaroodpornym naczyniu, przykryc natluszczonym papierem lub folia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 220żC 15 min. Przed podaniem skropic kotleciki
sokiem cytrynowym. Osobno podac sos pieczarkowy.
- Kotlety pozarskie: grzanki (z bulki lub chleba tostowego) pokroic w mala
kostke (1x1 cm). Panierowac okragle kotleciki grzankami, tak by wbily sie
one do polowy w mase miesna, polac roztopionym maslem, smazyc, rumieniac
z obu stron. Wstawic na 10 min do goracego piekarnika.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 31 "Drób", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach