<- Kotleciki mielone z drobiuLista potraw z grupy: Mięso: DróbKotlet de volaille ->

PDF Drukuj

KOTLECIKI Z DROBIU W SOSIE SELEROWYM

Dodano: 2010-01-01 14:40:05
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1409 razy.



50 dag udek z brojlera
2 białka
2 Iyżki umytego, drobno pokrajanego koperku z nacią pietruszki
30 dag selera
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej naci pietruszki lub selera naciowego

Udka umyć, .osuszyć. Odkrajać mięso od kości. Mięso pokrajać, zemleć w maszynce do mięsa dwukrotnie. Do masy mięsnej dodać białka i posiekany koperek z pietruszką. Wyrobić doskonale drewnianą łyżką lub robotem wykorzystując przystawkę w kształcie litery S. Masę przyprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie formować z niej (rękami zwilżonymi wodą) owalne porcje. Porcje układać kolejno na zwilżonej wodą desce i formować owalne kotleciki. Seler umyć, oczyścić, pokrajać, włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować kilka minut. Do wrzącego wywaru włożyć kotleciki i gotować pod przykryciem przez ok. 20 min. Ugotowany seler ze szklanką wywaru zmiksować lub przetrzeć przez sito, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną nacią pietruszki lub selera. Kotleciki wyłożyć na półmisek, polać sosem. Podawać z ziemniakami z wody (1-2 na porcję) i z surówką.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności