Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 8990 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
2 piersi z kur lub kurczakow,
2 lyzki masla,
2 male jaja,
1-2 lyzki maki,
3 lyzki tartej bulki,
sklarowane maslo do smazenia,
sol.
1. Oczyszczone piersi umyc, osuszyc, lekko pobic tluczkiem. Wzdluz kazdego fileta zrobic naciecie, wlozyc do niego lyzke masla i zacisnac brzegi. Filety
posolic.
2. Roztrzepac jaja, przygotowac na talerzykach make i przesiana tarta bulke,
kotlety panierowac w mace, jaju i bulce. Rozgrzac maslo na patelni, smazyc
na srednim ogniu po 3 min z kazdej strony, po czym potrzymac jeszcze filety
na malym ogniu (pod przykryciem) przez 2 min.
3. Polozyc na kazdym kotlecie krazek masla i plasterek cytryny. Podawac z zielonym groszkiem lub marchewka.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 31 "Drób", strona 55.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
A GDZIE SER? Nadesłał(a): 2006-07-28 20:07:12
De Volaille robi się bez sera. Nadesłał(a): Vree 2006-09-10 12:09:25
a gdze dzem? Nadesłał(a): ardian 2006-09-28 15:09:56
a co z przyprawami? te kotlety robi sie bez soli? Nadesłał(a): stangy <stangy@gazeta.pl> 2007-02-12 17:02:04