<- Kurcze m szermel smazone z jajamiLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurcze mulligatawny ->

PDF Drukuj

Kurcze meszui

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2200 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
1 kurcze wagi ok. 1,5 kg,
100 g masla,
1/2 lyzeczki szfranu,
1 lyzeczka mielonego imbiru,
sol, pieprz.
Sos:
50 g stopionego masla,
1 lyzka mielonej, slodkiej papryki,
1 lyzeczka mielonego kminku,
szczypta mielonej, ostrej papryki,
sol.

1. Kurcze sprawic (podroby zachowac), umyc starannie i osuszyc. Podroby wlozyc
do srodka. Kurcze wraz z podrobami umiescic w duzym rondlu, zalac 350 ml wody, osolic, doprawic pieprzem, szafranem i imbirem, dodac maslo, po czym
wstawic na sredni ogien i gotowac pod przykryciem ok. 1 godz.
2. W czasie gotowania kurcze kilka razy ostroznie odwrocic, by dobrze przeszlo
wywarem. Ugotowane wyjac z rondla i ostudzic. Podzielic na 4 czesci.
3. Oba rodzaje mielonej papryki oraz kminek wymieszac ze stopionym maslem. Osolic. Sosem tym nasmarowac kawalki kurczaka, po czym ulozyc je na ruszcie.
Piec na weglu drzewnym, z obu stron, na ciemnozloty kolor. Podawac od razu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 80.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności