Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2124 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
1 kurcze wagi ok. 1,5 kg,
5 jaj,
2 utarte cebule,
2 obrane kartofle,
1 peczek siekanej zielonej pietruszki,
100 g masla,
100 ml oliwy,
2 lyzki soku z cytryny,
1 lyzeczka pieprzu,
1 lyzeczka szafranu,
1 mala laska cynamonu,
1/2 lyzeczki mielonej slodkiej papryki,
szczypta mielonego kminku i cynamonu,
sol.
1. Kurcze sprawic, umyc, nastepnie pokroic w kawalki i ulozyc w rondlu wraz z
podrobami. Dodac cebule, polowe masla, laske cynamonu i szafran. Osolic, doprawic pieprzem, zalac 500 ml wody, zagotowac, po czym gotowac na srednim
ogniu ok. 1 godz.
2. Ugotowane kurcze wyjac i odstawic. Sos odparowac na wolnym ogniu do konsystencji oleistej i doprawic sokiem z cytryny.
3. Kartofle ugotowac, zetrzec na puree. Jaja ubic na jednolita mase, dodac do
puree z kartofli, polaczyc z zielona pietruszka i wymieszac. Osolic, doprawic mielonym cynamonem, kminkiem i slodka papryka. Wymieszac ponownie.
4. W masie tej obtaczac kawalki kurczecia, nastepnie obsmazac je na silnie rozgrzanej mieszaninie oliwy i reszty masla na zloty kolor. Osaczyc, odstawic w
cieple miejsce. Z pozostalej masy formowac niewielkie kuleczki, splaszczyc
je lekko i usmazyc w tym samym tluszczu na jasnozloty kolor. Podawac je z
kawalkami kurczecia. Osobno podac sos.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 72.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach