<- Kurcze gotowane a la paprykarzLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurcze m szermel smazone z jajami ->

PDF Drukuj

Kurcze korma

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2046 razy.



Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 25 min.
kurcze ok. 1,5 kg,
2 duze cebule,
4 zabki czosnku,
1 lyzeczka sproszkowanego imbiru,
1 lyzeczka garam masala,
100 g masla,
1,5 dl jogurtu,
1/2 lyzeczki mielonego kminku,
2 ziarna kardamonu,
1 lyzeczka chilli,
2 liscie laurowe,
sol do smaku.

1. Pokroic kurcze wraz z koscmi w niewielkie kawalji. Powinno ich byc 14 - 16.
2. Pokroic cienko cebule. Rozgniesc czosnek zmieszany z imbirem.
3. Podsmazyc w masle cebule na zloto.
4. Wrzucic czosnek z imbirem, podlac niewielka iloscia wody (ok. 1 dl). Dodac
kawalki kurczaka, cebule, chilli, wlac jogurt, osolic.
5. Przykryc i dusic do miekkosci miesa.
6. Gdy kurcze jest juz miekkie, dodac liscie laurowe, kminek i rozgnieciony
kardamon. Gotowac jeszcze 5 min.
7. Podawac z ryzem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 44.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności