<- Kurcze w pomidorach z miodemLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurcze z prodiża ->

PDF Drukuj

Kurcze z oliwkami i papryka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1965 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz.
1 kurczak,
4 czerwone papryki,
250 g czarnych oliwek,
3 pomidory,
2 cebule,
250 ml czerwonego wina,
375 ml oliwy,
1 lyzeczka tymianku,
sol, pieprz.

1. Kurczaka umyc, osuszyc, pokroic 6 porcju.
2. Papryki przeciac na pol, wypestkowac, pokroic na duze czesci. Pomidory obrac
ze skory, pokroic na cwiartki, oczyscic z pestek, rozdrobnic widelcem. Cebule drobno posiekac.
3. Oliwe wlac do rondla, gdy sie rozgrzeja wlozyc kurczaka i smazyc 10 min. Dodac cebule, papryke i oliwki. Wymieszac dokladnie. wlac wino i podgrzewac
dalej az cebula sie zeszkli. Dodac tymianek, pomidory, sol i pieprz. Gotowac
na malym ogniu 1,5 godz. od czasu do czasu zamieszac. Podawac gorace jako
danie glowne.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 64.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności