<- Kuropatwy z kapustą 25 minLista potraw z grupy: Mięso: DróbKurze watrobki z rusztu ->

PDF Drukuj

Kurze skrzydelka w sosie limonowym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2017 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
8 skrzydelek kurzych,
1 zabek czosnku,
4-8 lyzek soku cytrynowego lub limonowego,
sol.
b
1. Skrzydelka umyc, przekroic kazde na 2 czesci i wlozyc do miski.
2. Czosnek posiekac lub pokroic i posypac skrzydelka. Dodac sol oraz sok cytrynowy lub limonowy i pozostawic w marynacie na 1 godz., przewracajac skrzydelka od czasu do czasu.
3. Skrzydelka przelozyc z marynata do duzego, plaskiego garnka, tak aby zmiescily sie w jednej warstwie. Zalac tylko taka iloscia wody, aby zakryla
skrzydelka i doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc natychmiast ogien i zakryc
garnek. Gotowac 15 min., potrzasajac garnkiem od czasu do czasu, aby skrzydelka nie przyklejaly sie do dna. Jesli zaczna sie przyklejac dolac odrobine
wody. Gotowy sos powinien byc bardzo gesty.
4. Skrzydelka podawac na malych talerzykach polane gestym sosem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności