Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2040 razy.
Porcja dla 4-5 osob. Czas przygotow. 2 godz. 10 min.
500 g kuskusu (przepis w rozdziale "ogolne"),
1 kurcze lub 750 g cieleciny, pokrojonej w niewielkie kawalki,
750 g obranej i pokrojonej w cwiartki cebuli,
150 g grochu wlaskiego wymoczonego przez 12 godz. w wodzie,
250 g rodzynkow,
125 g masla,
1 lyzeczka mielonego pieprzu,
szczypta szafranu,
sol.
1. Do pojemnego rondla wlac 5 l wody, dodac 2 cebule, namoczony i odcisniety
groch oraz kurcze lub mieso. Osolic, doprawic pieprzem i szafranem, dodac
75 g masla. Zagotowac, po czym gotowac na srednim ogniu.
2. Po godzinie usunac z rondla mieso i odlozyc je w cieple miejsce. Bulion doprawic, dodac reszte cebuli i rodzynki, gotowac dalej ok. 30 min.
3. Kuskus ugotowac na parze, nastepnie przesypac na polmisek, dodac maslo, wymieszac, zalac niewielka iloscia bulionu. Odstawic na chwile, az wchlonie
bulion, po czym w duzym okraglym naczyniu uformowac z niego kopiec. Na
wierzchu kopca ulozyc kawalki miesa. Oblozyc je ugotowanymi grochem i cebula. Podawac od razu. Osobno podac bulion.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 44.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach