Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2304 razy.
kuchnia chińska:
1 kg dorsza,
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
szklanka oleju,
10 dag cebuli,
10 dag marchewki pokrojonej w słupki;
sos:
łyżeczka octu,
1/2 łyżki cukru,
1/2 łyżki soli,
2 łyżeczki pasty pomidorowej,
łyżka maggi
łyżka wody,
1/2 szklanki rosołu,
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki sosu wymieszać, odstawić. Filety posolić, panierować w mące, usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przełożyć na talerz, trzymać w cieple. Z patelni odlać nadmiar oleju, włożyć jarzyny i usmażyć. Zamieszać sos, wlać do jarzyn, mieszając gotować aż zgęstnieje; w razie potrzeby doprawić solą, cukrem lub octem. Przełożyć rybę na gorący półmisek i polać sosem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub bułeczkami gotowanymi na parze oraz surówką z pora i cebuli.
Skomentuj Powiadom o komentarzach