<- PastillaLista potraw z grupy: Mięso: DróbPaszteciki z wątróbek kurzych ->

PDF Drukuj

Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2495 razy.


15-20 szt. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
Ciasto polkruche:
400 g maki,
200 g masla,
6 lyzek zimnej wody,
sol,
jajo do smarowania,
tluszcz do smarowania formy.
Farsz:
300 g pieczonego kurczaka,
100 g pieczarek,
1,5 lyzki masla,
2 zoltka,
25 ml bialego wina,
sol, pieprz, estragon.

1. Make przesiac na stolnice, wymieszac z sola. Dodac zimne maslo, drobno posiekac ostrym nozem, mieszajac jednoczesnie z maka. Dodac wode, szybko zagniesc ciasto. Uformowac kule, wstawic do lodowki na 30 min. Ciasto rozwalkowac na placek grubosci 4 mm.
2. Mieso z kurczaka zemlec w maszynce, pieczarki oczyscic, oplukac, posiekac.
Podsmazyc na rozgrzanym masle, dodac mielone mieso, zoltka i wino, podsmazyc
2 min, zdjac z ognia, przyprawic sola, pieprzem, estragonem.
3. Z polowy rozwalkowanego ciasta wyciac szklanka krazki, z drugiej polowy wyciac nieco mniejsze krazki, poslugujac sie mniejsza szklaneczka. Na wieksze
krazki ulozyc polkuliste kopczyki farszu, przykryc mniejszym krazkiem i zalepic smarujac cienko bialkiem. Paszteciki posmarowac rozmaconym jajem, ulozyc na natluszczonej blasze. Wstawic do ogrzanego do temp. 200żC piekarnika,
piec 25 min. Podawac gorace.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 68.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności