<- PASTA Z WĄTRÓBKILista potraw z grupy: Mięso: DróbPaszteciki z kurczakiem i pieczarkami ->

PDF Drukuj

Pastilla

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2312 razy.


Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
35 nalesnikow,
1 kurczak,
1 kg cebuli,
2-3 szklanki oliwy,
6 jaj,
1 szklanka bulionu z kurczaka,
1 peczek kolendry,
500 g luskanych migdalow,
1/2 lyzeczki cynamonu,
1/2 lyzeczki gozdzikow,
szczypta imbiru,
cukier, cynamon,
sol, pieprz.

1. Sprawic i ugotowac kurczaka z lyzeczka soli i taka iloscia wody, by kurczak
byl przykryty. Po ugotowaniu zdjac skore, oddzielic mieso od kosci i przelozyc je do miski. Dodac pokrojona w plastry cebule. Calosc zemlec.
2. Posiekac kolendre, ubic jaja i wrzucic do bulionu, dodac sol i pieprz, ugotowac.
3. Odcedzic jaja na sitku, dodaj je do miesa i cebuli. Dodac wszystkie przyprawy i posiekane migdaly. Dokladnie wymieszac.
4. Dno szerokiego, okraglego naczynia zaroodpornego wysmarowac olejem i ukladac
w nim na przemian nalesniki i cienka warstwe farszu. Wstawic do rozgrzanego
piekarnika i piec 45 min.
5. Przed podaniem posypac cynamonem i ewentualnie cukrem, podzielic na porcje.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 68.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności